Mehmet Atakan Foça ile doğrulama üzerine

PAYLAŞ:

Yalan haber Türkiye ve dünyada güncel bir tartışma konusu. ABD’de Trump, İngiltere’de Brexit derken herkes yalan haber endüstrisini konuşuyor. Biz de bu meseleyi, Teyit.org‘la yalan haber avcılığını bir adım ileriye taşıyan Mehmet Atakan Foça ile konuştuk.

Sosyal ağların ve geleneksel medyanın topu birbirlerine atmasından yakınan Foça’ya göre doğrulamaya ilgi yoğun. Ancak devletler doğrulama işine el atmamalı. Zira haberlerin doğru olup olmadığına devletin karar vermesi yanlış. Foça’ya göre televizyondaki yalan haberlere özel olarak eğilecek bir teyit projesine de henüz gerek yok, zira bu alandaki yalan haberler çoğunlukla sosyal ağlara hızla yansıyor. Yine de insanlar bazen bilinçli bazen de bilinçsiz olarak yalan haber paylaşıyor.

YAZAR HAKKINDA:

Sarphan Uzunoğlu, UiT The Arctic University of Norway Dil ve Kültür Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doktorasını haber odalarında preker gazeteci emeği üzerine yazdığı tezle tamamlayan Uzunoğlu P24, Global Voices, Creative Disturbance gibi platformlara da katkı sağlamaktadır.

JOURNO E-BÜLTEN

Great! We’ve received your information.